2023 m. lapkričio 1 d.

Reformacija ir Visi Šventieji


Spalio 31-ąją, Visų Šventųjų dienos išvakarėse, liuteronai visame pasaulyje švenčia Reformacijos – tikėjimo atnaujinimo – šventę.

Martynas Liuteris, nuo kurio mūsų bažnyčia gavo liuteronų vardą, buvo Romos katalikas, augustinų vienuolis, kunigas, teologijos daktaras, siekęs reformuoti Bažnyčią ir raginęs atsigręžti į Evangeliją. Tradiciškai Reformacijos pradžia laikoma 1517 m. spalio 31 d., kai Visų Šventųjų šventės išvakarėse Liuteris prie Vitenbergo pilies bažnyčios durų prikalė garsiąsias 95 tezes lotynų kalba, kviesdamas polemikai. Skaityti daugiau 

Po Reformacijos dienos, lapkričio 1-ąją, mūsų bažnyčios liturginiame kalendoriuje yra minimi Visi Šventieji

Mergelė Marija ir šventieji laikomi tikėjimo, atsidavimo ir ištikimybės Viešpačiui pavyzdžiais, bet į juos tiesiogiai nesikreipiama, o tikima, kad su jais bendrystė išlaikoma per Kristų – Jo Kūną ir Kraują, kad Komunijoje susitinka visi šventieji. 

Šventaisiais liuteronai įvardija ir visus krikštytus tikinčiuosius – visi esame tuo pat metu teisūs ir nuodėmingi (lot. simul iustus et peccator).

Vėlinių mūsų bažnyčios liturgijoje nėra, o paskutinį bažnytinių metų sekmadienį, savaitę prieš Adventą, yra Amžinybės šventė.

Paskelbta 2015 10 31. Atnaujinta 2023 11 01.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą